Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2012 22:05 - В навечерието на Априлското въстание
Автор: hatanasov Категория: Туризъм   
Прочетен: 18510 Коментари: 22 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



Гласувай:
23



1. анонимен - Да е светла паметта на родолюбците!
20.04.2012 11:08
Поздрави за постинга!
цитирай
2. lidislidis - Да, имало е истински родолюбци!
20.04.2012 11:31
Интересна снимка...
Поздрави , че ни подсети за тази дата!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Георги Бенковски и Тодор Каблешков! А Ненчо Ослеков...
20.04.2012 14:31
Какво знаем ние за тях и знаем ли достатъчно!? Пред очите ми са. На колко години умира Тодор Каблешков? - Един от мъжете, които запалва пожара на Априлското въстание и заплаща с живота си за това? 25 годишен.

А Гаврил Груев Хлътев - на колко си отива все в същата, съдбовна за България 1876? - На 33 години. На толкова е разпнат и Христос. Но, фактите най-добре говорят. И нека ги повторим такива, каквито са били. Те са доста по-красноречиви от нашите думи и бездумие. Благодаря ти, за паметта към народната свяст!

А Ненчо Ослеков, в чиято абаджийска работилница са ушити дрехите на участниците във въстанието, който след потушаването му е заловен и обесен в Пловдив? ...

Не можем да ги изредим тук героите на България - знайни и незнайни..., само от Копривщица!
Приличат си по едно - по достолепието на родословията си и по смъртта си - 1876 година!

"При обявяването на Априлското въстание в Копривщица Тодор Каблешков пише писмо, с което съобщава на своите съмишленици в Панагюрище, че въстанието е започнало, и го подписва с кръв от убития мюдюрин. Писмото е изпратено на 20 април (стар стил) до Георги Бенковски в Панагюрище. To е пренесено от 19-годишния Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа. Точно преди Панагюрище, конят на преносителя на кървавото писмо издъхва от натоварването.

Ето неговото съдържание, според Захари Стоянов:

"Братя!

Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище...

Копривщица, 20 априлий 1876 г.

Т. Каблешков.

Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото.

Н. Караджов"
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Клетвата ...
20.04.2012 14:36
Вечерта на 13 януари в дома на Танчо Шабанов в Копривщица е съставен втори комитет от Панайот Волов. На събранието взимат участие Найден Попстоянов, Танчо Шабанов, отец Никола Белчев, Цоко Будин, Каблешков, Нешо Попбрайков и др. Участниците се заклеват на евангелие, нож и револвер от отец Никола. Клетвата гласяла:

„Заклевам се в името на всемогъщия Бог, че за за славата на народа си и за честта на православната вяра ще забия петстотингодишния ръждясал български нож гърдите на турския султан! Ако престъпя клетвата си, да да бъда проклет от целия български народ и да ме постигне най-тежкото Божие наказание...“
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Христо, позволи ми, да припомня родословието на първоапостолите от Копривщица:
20.04.2012 16:39
Тодор Каблешков е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков в Копривщица на 1 януари 1851 година. Баща му е заможен копривщенец, занимаващ се с бегликчийство и джелепство. Въпреки че принадлежи към чорбаджиите, хаджи Лулчо е патриот и родолюбец, вдъхновен от големия си брат Илия, който е убит от кърсердари в Берковско през 1858 г.

Тодор е силно привързан към майка си Стойка и тежко понася ранната й смърт. За него и петте му братя и сестра се грижи сестрата на хаджи Лулчо, Пена - жена на прочутия копривщенски чорбаджия и хайдутин Дончо Ватах. Леля му Пена, или както самия Тодор я нарича „мама Пена“, е образована българка, която често му разказва за многобройните подвизи на съпруга си, набит на кол от турците при опит да спаси сестра си от харема на богат турчин. Баща му се жени за Ана Григорова и Тодор изгражда с нея силна приятелска връзка и също спомага много за издигането на духа му на родолюбец и революционер. Още в най-крехка възраст има проблеми със здравето, но това никога не го спира. Първоначално учи в родната Копривщица, където му преподава Харитон Груев (по-късно той побългарява името си на Веселин), брат на големия възрожденец Йоаким Груев. Тодор се отличава като добър и прилежен ученик.

В края на 1864 г. Хаджи Лулчо води Тодор в Пловдив, при по-малкия си брат Цоко Каблешков, който го записва в престижното главно епархийско училище, където му преподава самият Йоаким Груев. Там той се сблъсква с гърцизацията в града, с надменното отношение към българите.

Неведнъж споровете с другите ученици-гърци прерастват в ръкопашни схватки. Омразата му към поробителите също се разпалва в Пловдив, когато Тодор случайно минава през един от турските квартали. Турчетата го замерват с камъни и той се прибира у дома разкървавен и с пукнат череп. В отговор на оплакването на Цоко Каблешкови даскал Груев пред турските големци Тодор единствено е посъветван повече да не минава през турските квартали.

През 1867 г. Тодор се разболява тежко и баща му е принуден да го върне обратно в Копривщица, където му се преподава като частен ученик, за да не изостава с образованието си.

Именно тогава той проявява организаторските си способности, като основава ученическо дружество за просвета и знание „Зора“.

Когато родителите му го изпращат в престижния Френски султански лицей „Галатасарай“ в Цариград, той подава оставката си като председател и оставя указания за по-нататъшната дейност на дружеството. Цоко Каблешков, който се нуждае от верен сътрудник за разрастващия се бизнес убеждава хаджи Лулчо, че Тодор има нужда от по-сериозно образование и с взаимните им протекции той става ученик в изключително престижния за времето си френски лицей „Мехтеп Султание“ в Галата Сарай.

Това става есента на 1868 г. в Цариград Каблешков има възможността да се включи в кръжока на Петко Р. Славейков и се запознава за пръв път с някои произведения на Любен Каравелов.

В лицея се запознава с други ученици българи, като сред тях са Павел Бобеков от Панагюрище и Константин Величков от Татар Пазарджик. Заедно с тях прочита един стар и окъсан екземпляр на „Горски пътник“ на Раковски, считан тогава за „бунтовна литература“.

В лицея Тодор се сблъсква с познатия му от Пловдив гърцизъм и именно след един бой с гърци той се отказва от името си Тодор (което е с гръцки произход) и настоява да се обръщат към него с българското Богдан.

Проявява интерес към френската и руската литература, прави опити да пише стихове под силното влияние на Славейков. Според Вл. Свинтила е примерно достоверно, че е превел "Тримата Мускетари" и "Граф Монте Кристо". При пребиваването си в Цариград Тодор буквално е обладан от мисълта да убие султан Абдул Азис, докато наблюдавал как султанът всеки петък излиза от двореца си, за да отиде в дворцовата джамия в Илдъз Кьошк.

цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - Тодор Каблешков и Левски - революционна дейност, подготовка и избухване на Априлското въстание
20.04.2012 17:11
През 1871 г. Тодор се завръща в родната Копривщица. Именно от тогава датират и първите му революционни прояви. Дружи с обущаря Петко Тодоров Бояджиев-Кундурджията и учителя Найден Попстоянов. На 25 май 1871 г. даскал Попстоянов основава женското дружество „Благовещение“, на което майката на Каблешков става председател и това им позволява да развиват необезпокоявано революционната си дейност. Каблешков, въпреки че тогава е тежко болен, се среща и със самия Васил Левски, който пристига в Копривщица в края на декември 1871 г. заедно с Ангел Кънчев и това му оказва силно влияние в по-нататъшното му развитие като революционер. На 1 януари 1872 г. Каблешков основава дружеството „Трудолюбие“ - кооперативно дружество за икономическо и културно издигане на народа.

Заминава за Одрин, където се научава да работи на телеграф като ученик в Одринската железопътна гара. Там организира и първия си бунт, макар и символичен. Ученици, членове на неговия кръжок запяват „Стани, юнак балкански“ по време на литургия, което в крайна сметка води до намесата дори на заптиета, които арестуват учениците, но по-късно те са освободени. Овладял добре телеграфа, Каблешков постъпва като чиновник-телеграфист в станцията на барон-Хиршовата железница в Пловдив. Показва завидни умения и е преназначен като телеграфист на гара Белово и скоро е повишен до неин началник. Въпреки че постът му осигурява едно завидно материално състояние, той не се отказва от делото си, а напротив. Под прикритието си на началник-гара обикаля селата около Белово, като се опитва да просвещава селяните и да ги увлича в революционната дейност. Активно съдейства за откриването на читалище Искра в село Голямо Белово, превърнало се в културно и революционно средище в района. От Белово Каблешков поддържа активна връзка със своите съмишленици и взима участие в подготовката на Старозагорското въстание.

През пролетта на 1875 г. подава оставката си като началник-гара и се установява в Татар Пазарджик (дн. Пазарджик) и като търговец на дървен материал обходил градовете София, Самоков, Пирот и други селища, за да провери какви са революционните настроения сред българите. Подпомага местните революционера в укрепването и развитието на комитетите. През есента на 1875 г. здравето му отново се влошава и той заминава за родната Копривщица. Именно там научава за злополучния край на Старозагорското въстание, което го подтиква да се заеме с революционна дейност още по-активно. Мотивира го неспособността на Високата порта да се справи с въстанието в Херцеговина. В Копривщица се запознава с двете учителки Мария Бочева Българова от Сопот и Евлампия Векилова. Именно те ще избродират знамето на копривщенските въстаници. Влюбва се в Мария Българова, но тя заминава за Габрово, а оттам се завръща да преподава в родния Сопот. Той не се опитва да я спре и на раздялата им и подарява своя снимка и ножички, с което да ушие друго знаме, а ако се наложи - да си пререже вените, за да не я заловят турците. Каблешков често пътува до Пловдив, където често се отбива в книжарницата на Христо Груев Данов, за да закупи новите български книги. По време на пътуванията си посещава редица села, в които създава и укрепва комитети.

През есента на 1875 г. след краха на Старозагорското въстание в Гюргево се събират видни революционни дейци, за да планират ново въстание, което трябва да избухне през пролетта на следващата година. Сред създателите на Гюргевския централен революционен комитет са Никола Обретенов, Стоян Заимов, Георги Бенковски, Стефан Стамболов, Иларион Драгостинов, Георги Измирлиев и др. След дълги разисквания те разделят българските земи на четири революционни окръга — Врачански, Търновски, Сливенски и Пловдивски, по-късно преименуван на Панагюрски. Решено е въстанието да избухне на 1 май. В Четвъртия революционен окръг за главен апостол е избран Панайот Волов, като за негов помощник е определен Георги Бенковски. В началото на януари 1876 г. двамата пресичат Дунав при Оряхово и посещават Пловдив, но скоро разбират, че комитетската мрежа е по-добре развита в Задбалканските котловини и преместват революционния център в Панагюрище. Много за делото вече е направено в селищата Панагюрище, Клисура, Брацигово, Пещера, Татар Пазарджик, Калофер, Белово и др. Тук двамата апостоли намират активни помощници в лицето на Каблешков,Кочо Чистеменски, Захари Стоянов, Найден Попстоянов, Иван Арабаджията и много други.

Вечерта на 13 януари в дома на Танчо Шабанов в Копривщица е съставен втори комитет от Панайот Волов. Тогава се състои и клетвата, която цитирам по-горе.

Волов дава на Каблешков пълномощно, което доказва, че е оторизиран да създава революционни комитети от самото ръководство на въстанието. То е подписано и подпечатано от Волов с фалшивото му име Петър Банков. Каблешков отново се разболява, но това не го спира. На 13 април се провежда събранието в Оборище, където Копривщица е представена от двама делегати - Найден Попстоянов и Тодор Душенчанина, които отнесли със себе си писмо от Каблешков за Волов и Бенковски. Събранието продължило от 13 до 16 април и там е взето решение въстанието да се обяви на 1 май, а в случай на предателство и по-рано. По-късно въстанието е предадено от Ненко Стоянов Терзийски, който е балдьовски делегат.

Първоначално турците подценяват мащабите на съзаклятието - в Копривщица е пратен единствено кърсердаринът Неджиб ага с няколко заптиета да арестуват бунтовниците. Датата е 19 април 1876 г. На 20 април стражите започват арестите. Първоначално арестуват Георги Тусунов, потърсили Брайко Енев и Петко Бояджиев, но те се укриват. Сред хората, които Неджиб ага трябвало да арестува, бил и Каблешков, но неговата майка заблуждава кърсердарина, че той не си у дома, въпреки че тогава Тодор лежи болен в бащината си къща. Изправени пред разгром на въстанието още преди да е започнало, Каблешков, въпреки болестта, взима решение то да се обяви преждевременно. По негова заповед камбаните в градските църкви забиват, обявявайки началото на бунта, останал в българската история като Априлското въстание. Датата е 20 април 1876 г., а часът е около 10 сутринта. Бързо са сформирани две чети и са изпратени да обградят конака и заптиетата в него. Групата, предвождана от Георги Тиханек, случайно среща по пътя заптието Кара Хюсеин Хайдук на Калъчовия мост. Той е първият турчин, убит във въстанието. Тиханек го застрелва с един куршум в главата. Под водачеството на Каблешков конакът е обкръжен, но след кратка обсада Неджиб ага успява да избяга заедно с по-голяма част от хората си, но в бягството са убити няколко заптиета, включително мюдюрина, а агата губи сабята си. Именно тогава Каблешков пише прочутото кърваво писмо.

Накрая на писмото Каблешов рисува християнски кръст с кръвта на мюдюрина. Писмото е отнесено от Никола Салчев до Панагюрище толкова бързо, че конят му умира от преумора. Друго кърваво писмо е изпратено чрез Никола Караджов до Клисура. Известени са и Старо Ново село и Стрелча. Куриерът Тодор Москов заминава за Враца, за да информира комитета и неговия водач - Стоян Заимов, но е заловен в турското село Лъжене и отведен в София. Властта в Копривщица е поета от военен съвет, чийто председател е Каблешков, а секретар - Никола Беловеждов. За щаб на въстаниците е определена спицерията (аптеката) на д-р Спас Абрашев. Всички пътища и пътеки около Копривщица са блокирани от въстанически отряди. Бунтовниците имат кратък сблъсък в село Синджирлии, където са убити 13 турци, а жените и децата са изтеглени към Копривщица. Опразнените от селяните села са запалени по заповед на Каблешков, за да не се използват от турските войски като укрития.
цитирай
7. malchaniaotnadejda7 - Тодор Каблешков - Избухване на Априлското въстание и гибелта на 25 годишния Каблешков
20.04.2012 17:19
Междувременно в Карлово Тосун бей е известен за въстанието и по негова заповед пред портите на конака е забито санджакшерифа - свещеното знаме на мюсюлманите и около него в продължение на седмица от пловдивско, казанлъшко и карловско се събира нередовната войска башибозук. На 26 април турските войски нападат Клисура. Въстаниците не могат да противодействат на турската тежка артилерия в и същия ден башибозукът нахлува в селото. Над 200 от селяните, които не успяват да избягат, са зверски изклани. Жертвите са предимно жени, деца и старци.

Каблешков се отправя с отряд от 200 въстаници в помощ на Клисура, но я заварва опожарена и се изтегля обратно в Копривщица заедно с около 4000 бежанци. От Панагюрище пристига новината, че градът е обстрелван с артилерия и падането му е въпрос на време. Местните чорбаджии се опитват да попречат всячески на водачите на въстаниците и започват да убеждават бежанците, че ако предадат бунтовниците султанът ще се смили над тях и домовете им. Сред предателите са хаджи Иванчо, чорбаджи Беню и други представители на местното чорбаджийство. В резултат на действията им част от въстаниците наистина са заловени от бежанците и отведени вързани в една местна църква. Заловени са и част от ръководителите на бунта - Цоко Будин, отец Белчев, Брайко Енев и други. На 30 април пристига Павел Бобеков, който съобщава, че турските войски са отблъснати от Панагюрище и въстанието се развива по план. Уплашените чорбаджии освобождават заловените въстаници, но тогава Бобеков казва, че е излъгал - Панагюрище е опустошено, завзето и разграбено от турците.

На 1 май башибозукът започва да се събира около Копривщица, подкрепени са от редовна войска, която разполага с артилерия. Турците наброяват около 5000 души. Начело е Хафъз паша. Той вече е унищожил Панагюрище и изпраща помощника си - миралай Хасан бей да се „погрижи“ за Копривщица. Въстаниците отново са предадени от чорбаджиите. Те влизат в преговори с Хасан бей, като предават на турците дори дървените топове и плащат откуп. Въпреки това башибозукът нахлува в Копривщица и тя е подложена на разграбване, а жителите - на клане. На 3 май Хасан бей влиза в опустошеното селище и по негова заповед заловените въстаници са изпратени на съд в Пловдив. Скоро пристига и Хафъз паша и подлага града на повторно разграбване.

Оцелелите въстаници се изтеглят в планините още на 1 май и се опитват да преминат Стара планина, за да пресекат Дунав и да се укрият в Румъния. На 8 май от четата на Каблешков са останали едва 4 души. Бивакът им е нападнат изненадващо от турци и двама бунтовници са убити на място. Каблешков е заловен, а Найден Попстоянов е ранен в ръката и също пленен. Убитите са обезглавени, а главите им са взети за трофеи. Пленниците са отведени в Троян, а оттам в Ловеч. В ловешкия затвор двамата бунтовници са подложени на мъчения. Там заварват и Захари Стоянов. На 3 юни пленниците са отведени в Търново. След разпити, на които Каблешков не признава нищо, Селями паша тръгва за Пловдив и взима със себе си бунтовниците, за да ги предаде на пловдивския съд. Даскал Попстоянов вече е полумъртъв, а Каблешков знае какво ги чака в града - още мъчения и в крайна сметка бесило. Когато керванът спира да нощува недалеч от Габрово, Каблешков се възползва от невниманието на едно заптие, отнема револвера му и се застрелва в главата.
Датата е 16 юни 1876 г., а Каблешков е едва 25 годишен. Габровският архиерейски наместник измолва Селями паша да му даде тялото, за да бъде погребано по християнски. Въстаникът е измит, облечен в нови дрехи и тялото му е погребано близо до гробовете на двама четници от четата на Хаджи Димитър, обесени в Габрово. Една девойка засажда на пресния гроб здравец.
Датата е 17 юни 1876 г.


цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Гаврил Груев Хлътев - Георги Бенковски
20.04.2012 17:28
Георги Бенковски (истинско име: Гаврил Груев Хлътев) е български революционер, основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание в 1876 г. в 4-ти Революционен окръг.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 г. Има две сестри — Куна и Василя. Има тежко детство, баща му Грую Хлътев, дребен и почтен търговец, умира през 1848 и това принуждава Гаврил да учи само до 3-ти клас в Основното Копривщенско училище, а след това майка му го дава да учи занаят — терзийство.

По-късно, неудовлетворен от тази перспектива, става абаджийски чирак, после се отделя от майстора си и сам се залавя с търговия. Обикаля големите пазари в Цариград и на юг из Анадола. Има голям успех, печели и харчи много, но преживява внезапни обрати, които променят мисленето му и отношението му към живота и пътя, който трябва да следва един човек. Според неговите собствени думи пред Захарий Стоянов човек трябва да умее да лъже, за да бъде успешен търговец. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента — Измир - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика — български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.


„Името Георги Бенковски не е просто случайност. То принадлежи на един полски патриот, заточен от руското правителство в остров Сахалин. Този поляк сполучил да избяга от каторгите и стъпил в Япония. Френският посланик в Едо го взел по своя защита, защото французите и до днес не са отказали още да дават своето покровителство на нещастните поляци. Той дал на поляка френски паспорт, в който се бележело и името му — Антон Бенковски, за да се върне с него в Европа. Антон Бенковски си избрал за местожителство Турция, така също гореща покровителка на неговите съотечественици, и тръгнал за Цариград. В паспорта му се говорело открито, че той е полски емигрант. Когато пристигнал в Диарбекир, срещнал се случайно със Стояна Заимова, познат вече на читателите. Тоя последният така също заточеник от турското правителство, бил турил вече намерение да избяга. Като си разправил хала на А. Бенковски, предложил му , ако желае, да отстъпи нему френският паспорт, а той да си извади турско тескере. А. Бенковски склонил и продал паспорта на Заимова за 5 лири. С тоя паспорт Заимов сполучил да избяга в Румъния през 1875 година. Когато нашият Бенковски тръгвал за Цариград през същата година, за да го пали, както споменах вече по-горе, то Заимов му дал паспорта на А. Бенковски и така нашият Гаврил Хлътев бил принуден да замести своята българска фамилия с поляшка.“ Записки по българските въстания от Захарий Стоянов Том 2, Глава 5 - Потъпкване на въстанието


В Букурещ се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело. През лятото на 1875 г. той е включен в групата революционери-подпалвачи на Цариград. Целта на терористичния акт е да се предизвика смут в Османската империя. Групата пристига в имперската столица, но получава указания от Христо Ботев да прекъсне изпълнението на мисията, тъй като с нея би се компрометирало българското освободително движение. Тук българският революционер се снабдява с паспорт на полския емигрант — Антон Бенковски. По-късно Гаврил Хлатев заменя малкото име Антон с Георги. Избран е за помощник на Панайот Волов. Той се откроява със своите качества и Волов доброволно отстъпва мястото си на пръв апостол.
По време на обявяването на Априлското въстание, на 20 април 1876 г. в Копривщица, Бенковски е в Панагюрище заедно с повечето други апостоли. Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан Далматинеца, е последният им байрактар.
След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където на 12 май след предателство пада в река Костина пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в "Записки по българските въстания". Самият автор преживява по чудо организираната им засада.
цитирай
9. анонимен - Какво знаем за копривщенина Ненчо Ослеков?
20.04.2012 18:08
Знаем като че ли повече за дома му - една от уникалните възрожденски български къщи-крепости на нежност, красота и величие. Знаем, че собственикът й е един от най-богатите българи - крупният търговец, хаджи Ненчо Ослеков, който я строи асиметрично, с колони от ливански кедър, а между 1853 – 1856 г.възлага на именитите и прочути майстори - уста Минчо и Коста Зограф - представители на самоковската школа, външната и вътрешната й украса. Като живи пред очите ми са фреските от стенописите на този стар и достолепен български дом. Висока до небето, обградена от каменен зид, побрала възрожденската тишина на светлината, светлостта на българската хубост и величие. Дворът, с уханията на копривщенските цветя, тънките, плетене сякаш не от ръката на копривщенка, а от изгревите и залезите, кенета, сенята одая - женската гостна, мъжката одая, старите тъмни портрети на един много красив мъж и една тънка като икона копривщенка с домочадието им - ... до онзи пръв изстрел на Калъчевия мост, който отваря в сърцето на империята, по думите на Бенковски, онази "люта рана, която няма да зарасте никога". Красива съпруга, многобройна и невръстна челяд, дом като крепост, несметни богатства - всичко това, Ненчо Ослеков жертва, а може би и заради него - увисва на въжето в името на българската Свобода, на освобождението на Отечеството си. Никога няма да забравя лика му, жена му, децата им...

"Ненчо Ослеков участва в подготовката на Априлското въстание - в неговата абаджийска работилница са ушити дрехите на участниците във въстанието. Заради тази си дейност след потушаването му Ненчо Ослеков е заловен и обесен в Пловдив."

Толкова.
цитирай
10. анонимен - Дано повече българи добавят ...
20.04.2012 18:18
Дано повече българи добавят , допълнят и обогатят този списък на български апостоли и участници в Априлското въстание .

Поклон пред паметта на героите !
цитирай
11. анонимен - kamagra 100mg 3013
20.10.2012 04:02
<a href=http://orderkamagranow.com/#gtgfp>buy kamagra 100mg</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#bjupg >order kamagra online</a> , http://orderkamagranow.com/#msuri kamagra 100mg
цитирай
12. анонимен - payday loans online 758 13507
20.10.2012 10:01
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7616>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8514>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#2232 payday loans
цитирай
13. анонимен - viagra online 727 9575
20.10.2012 10:43
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6047>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9883>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#1264 buy generic viagra
цитирай
14. анонимен - cheap viagra 5996
20.10.2012 13:13
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#uvkgv>generic viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#bratq >viagra 150 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#srcxx buy generic viagra
цитирай
15. анонимен - levitra online 2497
20.10.2012 14:04
<a href=http://orderlevitrahere.com/#hwgpb>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#bblft >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#gspbs buy levitra
цитирай
16. анонимен - buy generic cialis 3137
20.10.2012 20:29
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#npvhc>buy generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#wvype >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#ghcko buy generic cialis
цитирай
17. анонимен - buy generic cialis 925 16337
22.10.2012 05:33
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19807>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#8616>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#12309 cialis online
цитирай
18. анонимен - payday loans 567 19123
22.10.2012 07:35
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15801>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11308>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#19948 payday loans
цитирай
19. анонимен - cialis online 2648
24.10.2012 03:56
<a href=http://cialisstorehere.com/#qxlme>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#enhhe >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#kttye buy cialis
цитирай
20. анонимен - cheap levitra 1761
24.10.2012 13:02
<a href=http://levitrastorehere.com/#cetjp>generic levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#kjmie >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#ifeot buy levitra online
цитирай
21. анонимен - generic viagra 6604
24.10.2012 14:14
<a href=http://viagrastorehere.com/#yatqm>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#qrowu >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#fawpi buy viagra
цитирай
22. анонимен - kamagra online 13964
24.10.2012 18:27
<a href=http://kamagrastorehere.com/#hxjni>generic kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#gvlju >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#chcoz buy kamagra online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hatanasov
Категория: Политика
Прочетен: 225816
Постинги: 67
Коментари: 741
Гласове: 17175
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031